ноутбук

Екран

Почнемо з зовнішньої сторони ноутбука. Екран складається з масиву пікселів, кожен з яких може змінювати свій колір окремо. Роздільна здатність екрану вимірюється як кількість пікселів по ширині та висоті дисплея (наприклад, 1920×1080 пікселів).

За деякими винятками, пікселі на дисплеї не випромінюють світла; натомість вони змінюють колір світла, випромінюваного підсвічуванням, яке сидить за пікселями. Якщо будь-яка з цих частин виходить з ладу, їх потрібно повністю обміняти.

Заміна LCD
Заміна екрана (LCD)

Центральний процессор

На внутрішній стороні ноутбука центральний процесор (який іноді називають просто «процесором») працює як мозок машини. Він виконує весь код, що містить програми, якими ви користуєтеся щодня.

Процесор виробляє тепло, яке потрібно якось розсіювати – інакше комп’ютер перегрівається і вимикається. Багато ноутбуків мають радіатор, який поглинає тепло від процесора, і вентилятор, який продуває прохолодне повітря над цим радіатором і виводить тепле повітря із задньої / бічної сторони пристрою.

Якщо ви знімаєте радіатор, ви ПОВИННІ нанести на процесор нову термопасту, щоб забезпечити достатню тепловіддачу.

cpu
Центральний процессор

Материнська плата

Хоча центральний процесор працює як мозок ноутбука, материнська плата – це нервова система. Материнська плата – це тонка плата, яка займає більшу частину місця в комп’ютері і, як правило, є найбільшим компонентом.

Він виготовлений із склопластику з вбудованими в нього крихітними мідними лініями, які перетинають поверхню. Ці рядки, які зазвичай називають “слідами”, дозволяють центральному процесору здійснювати прямий зв’язок з іншими частинами комп’ютера, такими як оперативна пам’ять і пам’ять (див. нижче).

Хоча деякі товсті, старі ноутбуки мають гніздо для центрального процесора, що дозволяє його замінити, дві частини часто спаяні між собою і не можуть бути замінені окремо.

Материнська плата
Материнська плата

Накопичувач

Ваші програми та документи зберігаються на жорсткому диску або SSD всередині ноутбука. Оскільки жорсткі диски буквально складаються з пластин, що обертаються на високій швидкості всередині вашого ноутбука, вони можуть врешті-решт загинути або зламатися різким ударом (крик до мого еластичного жорсткого диска, який вижив при падінні по сходах).

Твердотільні накопичувачі (SSD) не мають подібних проблем і швидші за жорсткі диски, тому заміна може мати велике значення для вашої машини.

HDD vs SSD
Накопичувачі HDD (зліва) та SSD (справа)

Під кінець

В цій статті ми розглянули основні вузли будь-якого ноутбука. Якщо ви маєте запитання, то наші спеціалісти завжди готові на них відповісти.

До зустрічі в нових статтях!

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment